Första mensen

Att få sin första mens kan innebära många olika känslor. Vissa längtar efter att få den, andra känner rädsla inför det nya och ovana som ska ske med den egna kroppen. En del är spända och tyvärr finns det fortfarande en del som inte vet om vad mens är förrän de väl har fått den. Oavsett när, hur och var så är den helt plötsligt där och kommer med största sannolikhet vara där ungefär 450 gånger till innan den försvinner för alltid.

Globalt är mensen förföljd av skam, skuld och tabu på olika sätt. I Sverige har det funnits en tystnadskultur runt mensen som bidragit till att menstruerande har känt negativa känslor inför sin egen kropp. Mensen har gjorts osynlig och i reklamen för mensskydd har mensen varit blå och speakerrösten har sagt åt oss att inte låta mensen begränsa oss.

För de allra flesta ser relationen till mensen och den egna kroppen ut så här och de allra första åren av menstruationen är kanske också den tid då det här är som starkast. Men för ungefär 10% av menstruerande är mensen förknippad med något negativt, som smärtor. För alla flickor som drabbas av endometrios till exempel. För de här flickorna kan mensen och dess ankomst vara en skäck och något som totalt vänder livet upp och ner. Där lyser känslorna av stolthet och glädje med sin frånvaro.