Vad är endometrios?
En inflammatorisk sjukdom
Endometrios är en inflammatorisk sjukdom som innebär att celler som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodershålan. Den bildas på andra organ, till exempel äggledare, äggstockar, livmodern, urinblåsan och/eller på bukväggen. Det leder till inflammationer som i sin tur leder till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar. Med tiden kapslas endometriosen in på grund av kroppens försvarsmekanismer – det vill säga kroppens immunförsvar reagerar – och det bildas endometrioshärdar eller cystor.
Några vanliga symtom
Ofta upplever man ett eller flera av de här besvären. Endometrios har varierande symtom och sjukdomsgrad.
- Längre och rikligare mens än de flesta.
- Mycket ont när vid mens och vanliga smärtlindrande tabletter (Ibuprofen och Paracetamol) hjälper inte.
- Smärtan gör att man ofta blir blek, kallsvettig, illamående och helst vill sitta ihopkrupen.
- Problem med kissandet, särskilt vid mens. Ofta i form av trängningar och att man måste gå och kissa ofta, även när man inte har mens, ibland även på natten.
- Symtom som liknar urinvägsinfektion som ger utslag på urinsticka utan att man hittar bakterier i urinen-
- Symtom från tarmen som till exempel diarré eller förstoppning, ibland omväxlande. Ofta värre under mensen. Ofta gör det också ont när man bajsar, ibland så man inte kan bajsa under mensen.
- Det gör ont när man kissar eller bajsar.
- Blod i kisset eller bajset i samband med mens.
- En allmän känsla av att vara sjuk, trött, illamående och ibland med lätt feber.
- Strålande smärta ut i benen.
- Allt oftare ont i magen, även när man inte har mens.
- Smärtor långt in i slidan och i magen vid slidsamlag.
De flesta som insjuknar är bara barn
Endometrios är en sjukdom som innebär att celler som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodershålan. Den orsakar kronisk inflammation i buken och kan leda till svår menssmärta, ofta med mag och tarmproblem som följd.
Endometrios anses idag vara en kvinnosjukdom trots att de flesta insjuknar redan som barn. Inom barnsjukvården saknas ofta grundläggande kunskap om endometrios och man känner inte till att barn kan få sjukdomen. Många av barnen är ofta för unga för att få vård via gynekologiska mottagningar och vänder sig till elevhälsan, ungdomsmottagningarna eller vårdcentralen. Det är inte ovanligt att de då får höra att det är normalt att ha menssmärtor.